Biblioteca Orăşenească Bolintin-Vale a împlinit în aceste zile 75 de ani de la înfiinţare, prilej cum nu se poate mai nimerit pentru a scoate, încă odată, în evidenţă valorile culturale şi de patrimoniu ale oraşului nostru, dar şi preeminenţa sa în anumite domenii: primul monument de for public de la sud de Carpaţi dedicat unei personalităţi culturale (Dimitrie Bolintineanu), prima clădire de şcoală primară cu etaj şi cinci săli de clasă (Şcoala Veche)… Într-o situaţie asemănătoare se află şi biblioteca bolintineană, pentru că la momentul înfiinţării ei, în luna august 1948, sub îngrijirea prof. Ion Carbarău, era prima bibliotecă publică din, pe atunci, judeţul Ilfov şi-şi păstrează această calitate, de cea mai veche „instituţie a cărţii”, şi în judeţul Giurgiu de care aparţine astăzi.

Festivitatea aniversară s-a desfăşurat sâmbătă, 2 septembrie 2023, în organizarea Compartimentului Cultură din cadrul Primăriei oraşului Bolintin Vale, în parteneriat cu Asociaţia pentru Cultură şi Tradiţie Istorică Bolintineană şi în colaborare cu Liceul Tehnologic „D. Bolintineanu”.

Atât programul manifestării, cât şi personalităţile invitate trebuia, în viziunea organizatorilor, să scoată în evidenţă starea actuală a bibliotecii, dar şi a comunităţii bolintinene. Obiectivul a fost atins, căci participanţii au putut constata cu proprii ochi rezultatele investiţiilor autorităţilor locale în cultură, în infrastructura cultural-educativă în general, în bibliotecă în special. Aşa se face că din momentul în care Primăria oraşului Bolintin Vale şi-a exercitat dreptul de preempţiune şi a putut dispune de clădirea monumentului istoric Poşta Veche pentru a-i da funcţiunea de bibliotecă, activitatea instituţiei s-a înscris pe un drum ascendent: s-a dublat fondul de carte, s-a înzecit numărul cititorilor, numărul evenimentelor a crescut în mod exponenţial, s-a organizat o sală de lectură etc., într-un efort permanent al Bibliotecii Orăşeneşti de adaptare rapidă la cerinţele secolului 21.

Sunt aspecte sesizate de invitaţii speciali la eveniment în vizita domniilor lor prin Bolintin, căci, de exemplu, domnul academician Nicolae Noica, directorul Bibliotecii Academiei Române, s-a arătat plăcut surprins de investiţiile în monumentele de patrimoniu bolintinene, adăugând în discursul domniei sale din cadrul şedinţei aniversare că:

„Biblioteca dvs. este încă o dovadă a unor oameni care înţeleg ce este cartea şi mi-a plăcut ce spus domnul primar, că s-a format datorită cărţii. Ce bine ar fi dacă cei care ne guvernează ţara să aibă astfel de gânduri. […] Eu vă felicit pentru ceea ce faceţi aici, pentru ceea ce realizaţi, am înţeles că aveţi vreo douăzeci de mii de cărţi în bibliotecă […] şi merită ca ceea ce faceţi dvs. aici să iasă în lume, aşa că i-am propus domnului director şi îi propun şi domnului primar să facem o dezbatere privind Bolintineanu şi acest eveniment, într-una din zilele lunii noiembrie, să aibă loc în amfiteatrul Bibliotecii Academiei Române, moment în care vă voi invita pe toţi şi să vedeţi o mică parte din lucrurile formidabile pe care le are Biblioteca Academiei Române.”

Revenind la programul zilei, acesta a inclus o vizită la sediul Bibliotecii Orăşeneşti unde a putut fi admirată frumoasa arhitectură în stil neoromânesc a clădirii monument istoric ce o găzduieşte. În Salonul de evenimente al bibliotecii s-au putut urmări trei expoziţii: „Genealogica – neamuri bolintinene”, „Valori bibliofile din colecţia Bibliotecii Orăşeneşti Bolintin Vale” şi „Cărţi scrise de bolintineni”.

Participanţii s-au deplasat apoi la Centrul Cultural „Şcoala Veche”, unde au fost vizitate expoziţiile „Dimitrie Bolintineanu” şi „Cronostampe – o incursiune în istoria comunităţii bolintinene de la Potopul lui Noe la Bolintineanu”.

În cadrul şedinţei aniversare care a urmat, din care am oferit anterior fragmente din cuvântarea domnului academician Nicolae Noica, din discursul domnului primar Daniel Trăistaru am extras câteva fragmente ilustrative pentru starea culturii şi a comunităţii bolintinene la momentul actual.

„Zilele trecute, pe când mă gândeam ce aş putea spune în discursul de astăzi şi căutam elemente comune majorităţii celor prezenţi, am realizat că noi, cei de faţă, suntem nişte produse ale cărţii, prin urmare cu toţii trebuie să fi trecut pragul unei biblioteci.

În această ordine de idei, pot afirma fără reţinere că biblioteca publică bolintineană a participat din plin la crearea unor generaţii de „bolintineni ai cărţii”, de străluciţi profesionişti şi intelectuali: profesori, ingineri, economişti, arhitecţi, scriitori, istorici sau – de ce nu? – chiar şi oameni politici… Însă, mai cu seamă biblioteca noastră a contribuit la formarea unor buni cetăţeni, ataşaţi ca puţini alţii de Bolintinul natal.

[….] De aceea, prin investiţiile în infrastructura specifică, încerc să fac oraşul Bolintin Vale tot mai primitor pentru cultură şi educaţie, pentru traiul de zi cu zi al cetăţenilor. Cred că aţi putut observa şi dumneavoastră că la noi în localitate sunt deschise mai multe şantiere.

Clădirea în care ne aflăm, monumentul istoric Şcoala Veche, de curând restaurat, este un foarte bun exemplu al investiţiilor bolintinene în cultură şi educaţie, în prezervarea identităţii despre care v-am vorbit. Dar am lucrat şi lucrăm la Şcoala Gimnazială Malu Spart, la Şcoala Gimnazială Bolintin Vale, la spaţiul expoziţional din Parcul Central, la baza sportivă, la monumentul istoric „Primăria Veche” şi în curând se vor deschide lucrările la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”. Apoi, nu în ultimul rând, va fi restaurată şi clădirea monument istoric a Bibliotecii Orăşeneşti, care va fi amenajată şi dotată pentru a răspunde necesităţilor secolului 21.”

Fără îndoială, cuvintele altui invitat special, apreciatul jurnalist Ion Cristoiu, au „rotunjit” cum nu se poate mai bine ziua dedicată aniversării bibliotecii bolintinene:

„Nu credeam că Bolintinul din Vale şi chiar pe bune spun, ar putea să fie un centru cultural… Toate aceste expoziţii, pe care le-am vizitat, sunt gândite cum se fac în Occident. Sigur, cu fonduri europene ce s-ar fi putut lua s-ar fi putut digitaliza mai mult, dar aceasta este o problemă a tuturor muzeelor noastre.

Primul lucru pe care îl remarc este faptul că la nivel central, cel puţin eu nu ştiam că Bolintinul din Vale are atâtea monumente istorice. Această Şcoală, Poşta şi mai ales Monumentul lui Bolintineanu şi îi spun domnului primar că este inadmisibil ca în faţa bisericii să nu fie un panou care să spună că aici este mormântul lui Bolintineanu… (n.r. Primăria a ținut cont de sugestia invitatului și de luni va fi instalat un panou, modelul este prezentat în galeria foto atașată)

Şi doi, o preocupare deosebită a primăriei pentru viaţa culturală.

La aşa zisa reformă care se pregăteşte şi care sigur nu va avea loc, venind un an electoral, s-a discutat în România şi s-a discutat în contradictoriu despre descentralizarea acţiunilor culturale. După părerea mea, Ministerul Culturii ar trebui să rămână o agenţie şi marea majoritate a instituţiilor de cultură trebuie să treacă pe plan local. Cel puţin Bolintinul din Vale arată că se pot face pe plan local lucruri pe care dacă statul ar fi răspuns aici nu s-ar fi organizat… Nu regret că am venit la Bolintin, pentru că deja mi-am făcut subiectul jurnalului meu video pe care-l am în fiecare seară şi voi vorbi despre aceste expoziţii, despre Bolintinul din Vale.”

Domnul Ion Cristoiu a prezentat pe larg participarea la evenimentul din Bolintin-Vale în emisiunea proprie ”Jurnalul meu video | 2 septembrie 2023” postată pe canalul youtube Cristoiu TV. Puteți accesa înregistrarea emisiunii accesând linkul Accesați!

În cadrul şedinţei aniversare au mai luat cuvântul d-nul prof. Nicolae Scurtu, filolog, istoric literar şi pasionat bibliofil, Cetăţean de Onoare al oraşului Bolintin Vale, d-nul Gheorghe Lazăr, istoric, cercetător la Institutul „N. Iorga” al Academiei Române, d-na Daniela Bardan, managerul Bibliotecii Judeţene „I.A. Bassarabescu” Giurgiu, Steluţa Nae, bibliotecar al Bibliotecii Orăşeneşti Bolintin Vale şi Gabriel Dragnea, autorul volumului „75 de ani de activitate a bibliotecii publice Bolintin Vale”.

Mai adăugăm, în încheierea acestor rânduri, că un prim efect pozitiv al evenimentului aniversar s-a văzut imediat, căci sugestia d-lui Ion Cristoiu referitoare la semnalizarea Monumentului „Dimitrie Bolintineanu” a fost rezolvată cu celeritate de către Primărie, astfel încât chiar de mâine bolintinenii şi vizitatorii vor putea vedea amplasat respectivul panou informativ. O măsură care vorbeşte şi ea despre puterea de adaptare şi empatia cu necesităţile comunităţii de care trebuie să dea dovadă o administraţie locală modernă şi adecvată timpurilor.

Primăria Orașului Bolintin-Vale

Primăria Orașului Bolintin-Vale

Sari la conținut